Een korte geschiedenis van kerkorgelpijpen
Het orgelpijpspel in de kerk is een eeuwenoude traditie die teruggaat tot in ieder geval de 12e eeuw.
Onderzoek toont zelfs aan dat veel vroege kerkorganisten werden verbrand of uitgehongerd terwijl ze probeerden het orgel te bespelen. Echte pijporgels zijn zeldzamer geworden, grotendeels vanwege de enorme kosten die met hun constructie gemoeid zijn, en het relatieve gemak van verkoop, reparatie en lange levensduur van elektronische, digitale orgelorgels in de moderne tijd. Ondanks dit moderne gemak blijven orgelpijpen en cimbalen zeer gewild bij muziekliefhebbers. De populariteit van het orgel gaat door tot op de dag van vandaag, ook al hebben elektronische orgels de behoefte om het orgel in de kerk te bespelen grotendeels verdrongen.
Orgelpijpen en cimbalen, of u nu een regelmatige kerkganger bent of iemand die net begint met het spelen van kerkorgels, kunnen grote diepte en variatie toevoegen aan elk muzikaal aanbiddingsensemble. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten hauptwerk orgelsuites verkrijgbaar, die allemaal compleet met pijpen worden geleverd. Het is echter niet ongewoon om organisten te vinden die zich willen specialiseren in bepaalde genres, zoals klassiek of jazz. Dit soort gespecialiseerde genres van orgelmuziek zijn over het algemeen moeilijker te spelen dan andere genres van orgelmuziek, dus ze vereisen meestal een intensievere training voordat je er echt in kunt uitblinken. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het uitoefenen van een dergelijk beroep als concertorganist of begeleider, is het belangrijk om alle soorten orgelrepertoire onder de knie te krijgen alvorens te overwegen om voor één specifieke stijl te gaan.
Een andere reden voor de toegenomen belangstelling voor orgelinstrumenten vandaag is dat ze in staat zijn om een breed scala aan traditionele klanken te repliceren, in tegenstelling tot eerdere digitale orgels, die alleen zeer basale klanken konden reproduceren. Digitale orgelinstrumenten hebben nu typisch vooraf opgenomen geluiden die u in uw computer kunt laden en op uw instrument naar keuze kunt spelen. De klanken kunnen variëren van traditionele kerkorgelklanken tot modernere opnames, die beschikbaar zijn in hi hat- en jazzstijlen. Sommige digitale orgelinstrumenten hebben ook fluittonen, die orgelspelers een onderscheidend geluid geven dat bij hun pijpen past. Het gebruik van deze fluitjes komt steeds vaker voor bij organisten die hardere en agressievere soorten geluiden willen proberen.
Orgelfabrikanten hebben jarenlang kerken en andere locaties ontworpen, maar ze zijn nog steeds niet zo populair als andere soorten orgels.
Het is zeldzaam om een kerk te zien die op een bepaald moment niet minstens één organist gebruikt. Orgelbedrijven en orgelhandelaren hebben deze populariteitskloof erkend tussen de oudere modellen kerkorgels, zoals het ivoren vierkleppenmembraan of het stalen tweeklepsmembraan, en de meer moderne digitale modellen. Als reactie daarop hebben ze een verscheidenheid aan nieuwere soorten kerkorgels ontwikkeld, waarvan er vele in staat zijn om hedendaagse composities te spelen en zelfs sommige orgelmuziek die speciaal voor hen is geschreven. Degenen die geïnteresseerd zijn in het kopen van nieuwe orgels, moeten echter iets weten over de kenmerken van elk type.
De oudere kerkorgels, vooral het membraan met vier kleppen, waren meestal uitgerust met pijporgels met één en twee uiteinden. Ze hadden een variabele poortafstemming (verschillende toonhoogtes voor elke kant) en hun geluiden waren beter te onderscheiden dan die van de latere ontwerpen. Enkelpijpen werden meestal gebruikt voor orgelkoren en de zeer basale nootzang (met andere woorden, voor orgelkinderen). Dubbelzijdige pijpen werden soms gebruikt voor andere soorten muzikale bezettingen, maar werden ook aan het vierkleppenmembraan bevestigd voor extra effecten (bijvoorbeeld wanneer een gestemde passage gespeeld moest worden).
In het midden van de 20e eeuw begon elektronische orgelmuziek zich in Japan te ontwikkelen en verspreidde zich vervolgens over een groot deel van de wereld. Omdat pijpen niet langer nodig waren om muziek voor kerkorgels te maken, raakten ze in de meeste gemeenten achterhaald. Sommige kerkorganisten blijven ze echter gebruiken, vooral voor speciale, gewijde muziek.
Lees meer op deze webpagina: https://www.noorlanderorgels.com/